Catedra Telecomunicatii
×

TEHNOLOGII DE ULTIMĂ GENERAȚIE

Sectorul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) este unul dintre puţinele domenii ale economiei, unde Republica Moldova înregistrează progrese semnificative. O confirmă atât evaluările naţionale, cât şi ratingurile mondiale. La nivel mondial, Republica Moldova se situează în categoria țărilor cu nivel mediu de dezvoltare TIC, cu Indicele IDI de 6,45 puncte. Tendința se menține și la nivel european, unde țara noastră, în condițiile unei competiții acerbe pentru a-și păstra pozițiile, a avansat față de media globală și din regiune, fiind printre primele 10 state cu cele mai dinamice evoluții la nivel mondial.

Ramura de telecomunicaţii reprezintă astăzi unul dintre cele mai dinamice sectoare de activitate din economia mondială. Globalizarea şi modernizarea societăţii este bazată pe schimbul rapid, transparent şi calitativ al informaţiilor, astfel reuşita acestora nu poate fi concepută fără un sistem de telecomunicaţii eficient, dezvoltat uniform la nivelul întregii ţări şi interconectat cu sistemul regional şi mondial de telecomunicaţii. De la funcţia de bază de a efectua apeluri şi de a fi apelat, telefonul mobil evoluează pe an ce trece, astfel încât inovaţiile din industria producătoare de telefoane mobile au dus la transformarea dorinţelor consumatorilor în nevoi, telefonul mobil devenind un accesoriu indispensabil pentru fiecare. Numărul persoanelor care posedă un telefon mobil creşte exploziv, creşte oferta, creşte numărul operatorilor, creşte volumul vânzărilor. Piaţa telefoniei mobile în Republica Moldova este un sector activ în permanentă dezvoltare, este un sector foarte dinamic. Conţinutul de bază.

Pe piaţa Republicii Moldova (RM), la momentul actual, activează trei furnizori: S.A. „Orange Moldova”, S.A. „Moldcell”, în standardele GSM şi UMTS, şi S.A. „Moldtelecom” sub marca comercială „Unite”, în standardele CDMA 2000 şi UMTS. Republica Moldova a urcat 4 poziții în Raportul mondial privind evoluția societății informaționale, plasându-se pe poziția 59 din 176 state incluse în clasament. Datele se conțin în Raportul anual cu privire la monitorizarea evoluției societății informaționale la nivel mondial „Measuring the Information Society 2017”, lansat de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor.

ALTE ANUNȚURI